На Львівщині французьку картоплю висадять на 40 га

14 квітня 2022, 12:06 595

Партію високорепродуктивної (еліта) насінневої картоплі з Франції, яку отримали дрібні комерційні аграрні підприємства Львівщини, висадять на площі близько 40 га.

Про це повідомляють в Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОВА, відзначаючи, що Львівщина входить до трійки найбільших виробників картоплі серед регіонів України з річним обсягом виробництва понад 1,6 млн т.

«За попередніми оцінками, це дозволить вже цьогоріч зібрати мінімум 600 т  насінневої картоплі, яка потім буде використовуватись для вирощування продовольчої картоплі. Уже працюємо над тим, щоб таку гуманітарну допомогу отримали й інші регіони України», — зазначив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

Він наголосив, що окрім допомоги насіннєвим матеріалом, Львівська ОВА затвердила окрему програму фінансової підтримки для аграріїв Львівщини. Загальний бюджет програми — понад 22 млн грн, що більше, ніж планувалося надати на підтримку регіонального сільського господарства у довоєнний період. Допомога буде скерована виключно мікро- та малим сільськогосподарським виробникам.

«Цьогоріч у Львівській області робимо особливий акцент на підтримці тих напрямів у сільському господарстві, які потребують максимального залучення робочих рук. Йдеться про ягідництво, садівництво, овочівництво та картоплярство. В умовах війни маємо виконати три важливі завдання: частково компенсувати втрати виробничих площ на окупованих територіях або в регіонах, де зараз тривають активні бойові дії; захистити жителів регіону і тимчасово переселених осіб від голоду, який ворог хоче використати як зброю; забезпечити новими робочими місцями жителів регіону та вимушених переселенців у сільській місцевості та на підприємствах з переробки сільськогосподарської сировини», — відзначає Максим Козицький.