Лапа: Єгипет не забороняв українську пшеницю

20 вересня 2016, 09:42 1832

Жодної офіційної інформації ні від компетентних органів Єгипту, ні від посольства України щодо заборони поставок української пшениці не надходило.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

За його словами, чергова партія української пшениці (29 тис. т) 16 вересня була відправлена до Єгипту. Ще одну партію пшениці (33 тис. т) було відправлено 17 вересня.

На даному етапі мова йде, очевидно, лише про інтерпретацію намірів, вважає Володимир Лапа, додаючи, що в найгіршому випадку Украину очікує не заборона, а встановлення нульових допусків по ріжках (ergot fungus).

«На зустрічі із українськими торгівельними компаніями 15 вересня деякі із них висловлювали готовність подавати заявки на експорт до Єгипту навіть на таких умовах», — відмічає голова Держпродспоживслужби. 

Поки що єгипетська сторона досягнула лише одного результату — тендери на закупівлю не відбуваються через недостатню кількість заявок. «Очевидно, експортери різних країн для початку спробують вивчити практику приймання вантажу, який вже відправлений до Єгипту за попередньо укладеними угодами.  Наші подальші дії (слід очікувати, що і подальші дії українських експортерів) будуть залежати від того, чи виникнуть проблеми із прийманням українського зерна в Єгипті», — додав Володимир Лапа.


Для довідки: З кінця серпня ц. р. в Єгипті діє заборона на наявність ріжків у пшениці, яка поставляється в країну.