Експерти Міжнародної ради з зерна (IGC) втретє підвищили прогноз світового виробництва зерна у 2025/26 МР — тепер ще на 13 млн т до рекордних 2425 млн т, що на 4,2%, або 98 млн т перевищить показник попереднього сезону (2327 млн т) і стане найбільшим приростом з 2016/17 МР.
Найбільше відкориговані оцінки для пшениці та ячменю, оскільки їхня урожайність в основних країнах–виробниках виявилася кращою, ніж очікувалося, повідомляють аналітики GrainTrade.
Очікується, що порівняно з попереднім сезоном світове виробництво кукурудзи виросте на 59 млн т, пшениці — на 27 млн т, ячменю — на 8 млн т. Так, прогноз виробництва пшениці у 2025/26 МР підвищено з 819 до 827 млн т.
Прогноз світового споживання зерна підвищено на 5 млн т до рекордних 2400 млн т, що на 55 млн т перевищить показник попереднього сезону завдяки нарощуванню споживання у продовольчій, кормовій та промисловій галузях.
Оцінку світових кінцевих запасів підвищено на 12 млн т до 3-річного максимуму 618 млн т.
Прогноз торгівлі зерном збільшено на 2 млн т — до 440 млн т, що на 16 млн т перевищить показник 2024/25 МР, переважно завдяки збільшенню виробництва пшениці.
Прогноз світового виробництва сої знижено порівняно з оцінкою вересня до 428 млн т, що відповідатиме рівню попереднього сезону, оскільки збільшення виробництва в Бразилії та інших країнах буде компенсоване його скороченням у Північній Америці.
Прогноз торгівлі соєю підвищено на 2 млн т — до 187 млн т завдяки посиленню попиту з боку Азії. Оцінку споживання збільшено до рекордних 430 тис. т, а кінцевих запасів — знижено. Загалом прогнози запасів сої у основних виробників, зокрема Бразилії та Аргентині, суттєво знижені порівняно з оцінками вересня.