Нинішній сезон спаржі на Тернопільщині розпочався раніше, ніж минулого року. Однак холодна погода тимчасово зупинила збір урожаю.
Про це розповів «Суспільному» фермер із села Ладичин Ігор Околович.
«Торік сезон розпочався 28 квітня, а цього року аномальне тепло було на початку квітня і дало поштовх для росту спаржі. Ми вже були захоплені, що вона почала рости, а потім прийшов холод і зупинив нашу роботу на 2 тижні», — пояснив він.
Фермер зазначив, що днями відновився збір урожаю.
«Думаємо, що зараз буде тепло, тож буде урожай. Закінчується збір спаржі 22 червня», — уточнив Ігор Околович.
За словами фермера, урожай залежить від погоди. Спаржа любить тепло та вологу.
«Її треба збирати щодня, адже за день вона виростає на 15 см... Якщо ми її не зберемо до 28-30 см, то вона розкриється і стане непридатною для їжі. Після збору спаржі протягом двох годин ми забираємо її з поля в приміщення, де охолоджуємо, сортуємо і знову поміщаємо в холодильник. Це все ручна праця, неможливо механізувати збір урожаю, оскільки потрібно вибрати дозрілу та лишати ту, яка ще дозріває», — розповів фермер.