Гідрометцентр: Погода не загрожує озимині

14 січня 2022, 09:56 391

Несприятливих агрометеорологічних явищ для перезимівлі озимини протягом першої декади січня в Україні загалом не спостерігалося.

Про це йдеться у декадному огляді Гідрометеоцентру України, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Однак високі температури повітря (вище +3-5°С) протягом останніх днів грудня та на початку січня могли викликати відновлення фізіологічних процесів та пробудження рослин зимуючих культур на межі відновлення вегетації, що могло призвести до зниження їхньої зимостійкості», — уточнили агрометеорологи.

Також повідомляється, що у першій декаді січня на окремих полях Харківської та Сумської областей відзначалося утворення крижаної кірки завтовшки від 1 до 3 мм, місцями у Сумській області — до 20 мм, ступінь поширення — від 40 до 90% площі поля.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур знижувалася до —1-5°, місцями в Одеській, Донецькій та Луганській областях — до -6-8°С, місцями у південних областях вона була позитивною. При цьому, за розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання склала: озимої пшениці у фазі утворення сходів та третього листа — мінус 12-14°С, у фазі кущення — мінус 15-17°С; озимого жита — мінус 15-18 °С; озимого ячменю та озимого ріпаку — мінус 9-12°С.