Про це попереджає агрономічний департамент компанії UKRAVIT.
«Втрати врожаю соняшнику від небезпечних хвороб можуть бути дійсно суттєвими: залежно від погодних умов сезону та ураження посівів, за несвоєчасного та недостатнього контролю вони можуть сягати від 15% до 80%, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — Наразі на полях у більшості регіонів уже відзначається розвиток і поширення септоріозу, альтернаріозу, в окремих областях — пероноспорозу та фомопсидозу. А зважаючи на сприятливі для розвитку та поширення патогенів умови, до них цілком можуть додатися й інші хвороби. Тому, щоб отримати в умовах сезону-2020 щедрий врожай цієї культури, необхідно обов’язково велику увагу приділити фунгіцидному захисту».
Щоб зберегти врожай, Олександр Мигловець рекомендує обрати інноваційний трикомпонентний фунгіцид із фізіологічним ефектом Капітал (азоксистробін, 150 г/л + ципроконазол, 60 г/л + епоксиконазол, 50 г/л). Завдяки поєднанню трьох діючих речовин він забезпечує високоефективний і тривалий контроль широкого спектру хвороб як обробленої рослини, так і нового приросту. Азоксистробін при потраплянні на листову поверхню рослин переміщується акропетально і трансламінарно та здатен контролювати збудників із 4-х класів — Аскоміцети, Базидіоміцети, Дейтероміцети та Ооміцети. Ципроконазол інгібує біосинтез стеринів, у тому числі ергостеролу, у клітинах грибів і, на відміну від інших інгібіторів біосинтезу стеринів, проявляє ширший спектр дії, обумовлений фізико-хімічними властивостями, поглинанням і переміщенням у рослинах. А епоксиконазол блокує утворення ергостеролу в клітинах грибів, унаслідок чого вони не можуть сформувати клітинні мембрани та припиняють свій розвиток.
Препарат має виражену лікувальну дію проти багатьох небезпечних хвороб, що проявляється у контролі патогена і блокуванні подальшого розвитку хвороб. При цьому він покращує використання вологи, фотоасиміляцію, збалансовує азотний обмін та пригнічує утворення етилену. А ще — подовжує фотосинтетичну активність, що покращує засвоєння культурою добрив і позитивно відбивається на продуктивності та якості вирощеного врожаю.