Ціни на український ріпак перевищать позначку 500 €/т

22 травня 2024, 13:53 1548

Український ріпак буде значно дорожчим у новому сезоні.

Як повідомляють аналітики кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР, цьому сприятимуть травневі заморозки та зростання біржових котирувань. Також посилиться конкуренція за ріпак між експортерами та переробниками.

«Учора на біржі відбулося різке зростання цін на ріпак: з 475 €/т позначки зросли до 485. Якщо зростання на біржі продовжиться, то вже у найближчі два тижні ціни можуть сягнути 500 €/т. Навіть якщо біржа до кінця тижня покаже падіння котирувань, у довгостроковій перспективі цінники на український ріпак перевищать позначку 500 €/т. Такому зростанню сприятимуть локальні проблеми із травневими заморозками. Наразі офіційної інформації ще немає. Проте, за словами виробників, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%», — повідомляють у ПУСК.

На думку аналітиків, прогнозованого валового збору ріпаку на рівні 4-5 млн т в Україні не буде. Якщо минулого року вдалося зібрати 4,7 млн т, то цьогоріч урожай не перевищить 4,1 млн т. Зменшення виробництва буде рухати ціни вгору.

У новому сезоні загостриться конкуренція між експортерами та переробниками.

«В Україні планується переробити близько 500-550 тис. т ріпаку. Тому можна очікувати, що буде «боротьба» за олійну між експортерами та переробниками. Якщо у минулі часи Україна швидко експортувала ріпак за 2-3 місяці, то цьогоріч сезон був довгим і тривав до лютого-березня. Тому можна не очікувати великої пропозиції олійної від аграріїв у липні-серпні, оскільки продаватимуть ріпак під час збору врожаю лише ті, кому потрібні будуть «швидкі» гроші», — додали у ПУСК.

Наразі умовні ціни на ріпак становлять 420-425 €/т на базисі СРТ Одеса. Аналітики ПУСК зазначають, що фіксується високий попит на новий врожай ріпаку: і трейдери, і переробники активно контрактують олійну. Контракти з постачанням до Німеччини укладаються за цінами 460-465 €/т на базисі DAP.