Вимал не може запустити завод з переробки картоплі

20 вересня 2016, 18:15 2806

Завод з переробки картоплі на Чернігівщині, інвестором будівництва якого виступає «Вимал», не зможе запрацювати у строк.

Про це повідомляє «ЧЕline».

Запустити виробництво крохмалю на Чернігівщині підприємство «Вимал» планувало наприкінці наступного року. Потужність заводу — 600 т/добу.

Проте, запуск заводу буде відкладено через ряд причин. По-перше — є проблеми з електропостачанням, по-друге — відчувається нестача сировини.

«Ми часто вживаємо фразу, що Чернігівщина — картопляна пустеля України. За статистикою, ми десь посередині турнірної таблиці. Обганяємо південні області. Головна проблема у тому, що виробництво картоплі зосереджене у дрібно-товарному секторі», — зазначив директор підприємства «Вимал» Сергій Самоненко.

Проблему з нестачею сировини підприємці вирішують самотужки — проводять експеримент з вирощування картоплі. Придбавши 10 т елітних голландських сортів бульби з великим вмістом крохмалю, вони намагаються встановити рекордну врожайність на своєму підприємстві — збір до 70 т/га.

Таким чином підприємство намагається довести, що вирощування та переробка картоплі — вигідна справа. Невелике виробництво з постачанням товарів на експорт у більш ніж 25 країн світу уже існує.


Для довідки: «Вимал» працює в Чернігівській області ще з 1992 р. Початковою спеціалізацією компанії було встановлення теплопунктів, наладжування котельних. Але вже через 2 роки в Дроздівці Куликівського району був побудований і почав роботу цех з виробництва крохмалю потужністю 50 т на добу. Згодом, розвиваючи виробничі потужності — створивши підприємства-сателіти з вирощування картоплі (в 2004 р.) та будівельну компанію, яка спеціалізується на промислових об'єктах — зерносушильних і переробних, і виробляє обладнання для переробної галузі аграрного сектора, підприємство набрало обертів.