Розвідка розповіла, які агроактиви окуповані у Запорізькій області

12 липня 2022, 14:56 2082

Окупанти на територіях Запорізької області намагаються поновити вивезення українського зерна. Для цього використовують активи українських агрокомпаній.

Про це говориться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України. 

Для створення діючої інфраструктури вивезення зерна, колаборанти «націоналізували» (захопили) припортовий елеватор підприємства «Нова хортиця» у Бердянську, завантажувальний комплекс підприємства «Аскет Шиппінг» у порту Бердянськ, елеватори підприємств «Кернел», «Оптімус» та інших зернотрейдерів.

Для організації процесу було створено так звану «ГУК» (рос. — Государственная унитарная компания), яка встановила закупівельні ціни на сільгосппродукцію: пшениця фуражна — 6 тис. руб., пшениця продовольча — 9 тис. руб., ячмінь — 7 тис. руб. за 1 тонну. 

«Сільгоспвиробників така ціна категорично не влаштовує, тож вони намагаються не продавати врожай, а зберігати його в сховищах. За відсутності вільних сховищ — в інших, не пристосованих для цього приміщеннях або навіть на відкритих майданчиках», — додають у відомстві. 

17 липня очікується прибуття судна, яке вже вивозило крадене зерно з Бердянська.

«З метою додатково тиску на місцеве населення Євген Балицький заявив, що жителі можуть бути поділені на тих, хто підтримує рф та залишаться в своїх домівках, та інших, які мають виїхати з території регіону», — уточнили у розвідці.