Окупанти захопили інститут тваринництва на Херсонщині

12 липня 2022, 11:02 1494

Військові рф захопили Інститут тваринництва степових районів «Асканія-Нова» НААН на території тимчасово окупованої Херсонської області.

Про це говориться у повідомленні Національної поліції, яка відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

«Інститут є потужним науково-дослідним центром півдня України з проблем тваринництва, де століттями виводили нові високопродуктивні породи сільськогосподарських тварин. Тепер туди вдерлися росіяни, мета яких — розграбувати інститут та збагатитися за рахунок здобутків вчених і дослідників. Більшість наукових працівників на співпрацю з окупантами не зголосилися», — зазначають в НПУ.

Так звана «військово-цивільна адміністрація» за підтримки військових рф та представників їхніх силових структур захопили науково-дослідницьку установу — біосферний заповідник «Асканія-Нова», розташований в Каховському районі. На адміністративній будівлі інституту військові рф вивісили російський прапор та представили так званого нового «директора підприємства», який раніше працював на херсонській митниці, а свого часу його батько працював заступником директора цього ж інституту. Нині окупаційна влада схиляє працівників установи до співпраці, на це зголосилися лише охоронці та деякі науковці.