Роботизована ферма на Київщині збільшує надої та планує розширятися

28 березня 2023, 15:28 2652

Щоденні надої на роботизованій фермі ПП «Євросем» (входить до структури «Ерідон»), що на Київщині, зросли до 33,5 л на голову завдяки впровадженим інноваціям.

Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів керівник молочного напряму ПП «Євросем» Микола Дзюбан, пише AgroTimes.

За його словами, резервів для збільшення показників ще достатньо, адже нинішні кількісні показники забезпечують здебільшого корови-первістки, яких у стаді 80%. Під час другої лактації надої зростуть мінімум до 38 л (+15%), а після третього отелення — 40 л на корову.

Аналогічним чином у господарстві розраховують підвищити якість молока, зокрема вміст жиру та білка. Нині ці показники становлять 3,8% та 3,3% відповідно. Але тваринники переконані, що у другу та третю лактації вони зростуть, адже значною мірою якість молока закладається на генетичному рівні. Тому очікують віддачі від продуктивного данського молодняка ВРХ.

«На жаль, через війну багато заводів припинили експортне виробництво продукції з такого якісного молока, яке ми виготовляємо, — зазначив Микола Дзюбан. — Але попит на наше молоко є, оскільки воно чистіше, суперекстракласу».

Його здебільшого беруть для виробництва дитячого харчування, елітних сирів тощо. Ціна на таку сировину також вища.

За словами Миколи Дзюбана, компанія планує розширятися, будувати ще один корівник, а також нетельний комплекс для вирощування молодняка, щоб оновлювати поголів’я.