Нідерланди витратять 200 млн євро на роботизацію сільського господарства

14 травня 2022, 13:30 809

Голландська програма NXTGEN HIGHTECH виділила майже 200 млн євро на розробку агропродовольчих роботизованих товарів. Роботизована техніка для сільського господарства та садівництва є однією з шести областей застосування в рамках фонду.

Про це повідомляє Futurefarming.

Відзначається, що Wageningen University&Research (WUR) отримає від NXTGEN HIGHTECH від 12 до 17 млн євро на дослідження інтелектуальних сільськогосподарських та садівничих роботів.

«Сільське господарство вимагає багато ручної праці, а робочої сили стає все менше. Це одна з причин подальшого розвитку робототехніки в сільському господарстві та садівництві», — говорить керівник програми досліджень в області агропродовольчої робототехніки в WUR Ерік Пеккеріет.

За його словами, такі розробки будуть розвивати стійкість, фермери зможуть більш економно використовувати хімікати, воду, добрива та енергію, а також краще керувати якістю продукту.

Для збору урожай також будуть покращені роботи-збирачі. Нові проекти будуть основуватися на існуючих системах.

«Відмінні системи ще погано взаємодіють з іншим і не зручні для користувача. Це викликає хвилювання у фермерів, тоді як технології повинні полегшувати їх життя», — сказав Ерік Пеккерієт.

Дослідники прагнуть спростити віртуальне середовище для фермерів: «піднести поле до фермера».

«У фермерів буде більше часу стежити за полями, а не управляти трактором. Я думаю, це дозволить мені побачити і зробити інші речі. Сталий розвиток стане набагато важливішим», — очікує Ерік Пеккеріет.

Для досягнення поставлених цілей WUR приділяє особливу увагу технічній розробці, всесторонньому тестуванню та інтеграції в масштабні ферми. Ферми, теплиці та фабрики майбутнього розташовуються по всій території Нідерландів, при чому кожна область застосування має своє місце розташування. Більшість нових систем проекту повинні бути готові до використання до 2029 року.


Для довідки: NXTGEN HIGHTECH була створена Міністерством економіки та клімату Нідерландів для розвитку агропродовольчих технологій