Підрозділ Ольгополь обзавівся власною лабораторією

27 листопада 2022, 15:18 1941

ФГ «Роксана-К», яке є структурним підрозділом агрофірми «Ольгопіль», придбало власну лабораторію.

Як говориться у повідомленні компанії, підприємство нарощує виробничі потужності: торік запустило в експлуатацію власну енергоефективну сушарку, облаштувало сучасні складські приміщення, а цієї осені відкрило лабораторію для перевірки зерна, яке подається з поля.

Агроном ФГ «Роксана-К» Анатолій Жовнір підкреслює, що попередній аналіз зерна на вологість, зокрема кукурудзи, був просто необхідний. Адже це дозволяє швидко визначити, чи потребує партія сушіння задля якісного зберігання.

«Зараз завершуємо збір кукурудзи на зерно. Завдяки лабораторії можемо визначити вологість, сміттєву і зернову домішки. Для пшениці, жита та ячменю маємо аналізатори, які показують білок, клейковину, натуру. Окремо маємо експрес-аналізатор вологи, який видає результат протягом хвилини. Засипаєш зерно і отримуєш показник. Він, звичайно, з похибкою, але дозволяє зорієнтуватися, яким буде подальший маршрут привезеного з поля зерна», — каже Анатолій Жовнір.

Аналіз у господарстві роблять на кожну партію, яка надійшла з поля. Сушать зерно власними силами за допомогою сушарки Bonfanti, яка працює на соняшникових пелетах, що дозволяє як зекономити, так і подбати про навколишнє середовище, адже викиди на порядок менші. Її потужність 400 т на добу. Це дозволяє і своє зерно привести до належного стану, і запропонувати послугу лабораторного аналізу та  зерносушіння колегам-фермерам, що сприяє додатковим надходженням до бюджету господаства.

«Придбання та запуск зерносушарки, яка почала працювати минулого року, стали ключовим елементом створення потужного зернозберігального комплексу в господарстві. Адже поруч із зерносушаркою було збудоване складське приміщення, яке одночасно може вмістити до 10 тис. т зерна», — нагадали в компанії.


Для довідки: ТОВ «Агрофірма «Ольгопіль» заснована у 2000 році. Земельний банк складає 5 тис. га у Вінницькій області. Вирощує зернові та технічні культури. У господарстві є насіннєвий завод, елеватор, млин, пекарня, олійня. Працює свиноферма, молочнотоварна ферма.