Нива Переяславщини закріпилась на другій позиції у свинарстві України

29 грудня 2021, 18:00 431

Джерело фото: Facebook // Група компаній Нива Переяславщини

Група компаній «Нива Переяславщини» пройшла 2021 рік без особливих втрат лише тому, що раніше була обрана правильна стратегія щодо обох складових виробництва — енергетичних ресурсів і зернових культур.

Про це розповів директор ГК «Нива Переяславщини» Віталій Шакель у коментарі Асоціації свинарів України. 

«Ми практично не використовуємо газ, що дозволило суттєво зекономити. Нині усі наші тваринницькі комплекси та основні виробничі потужності комбікормового заводу із виробництва гранульованих комбікормів, м’ясопереробного цеху, офісні приміщення опалюються з допомогою відновлюваного джерела енергії, побічного продукту нашого землеробства — соломи, яка наразі у 17 разів дешевша за газ.

Щодо зернових, вихід із ситуації постійних стрибків цін знайшли у розширенні потужностей одночасного зберігання зерна. Вже два роки поспіль закуповуємо зернові саме у сезон збирання врожаю, використовуючи розумно фінансові інструменти та можливості банківських позик, що дозволило оптимізувати витрати», — сказав він. 

Віталій Шакель також зазначив, що цьогоріч «Нива Переяславщини» добудувала черговий 12-й комплекс, вийшовши таким чином на 19 тис. голів свиноматок, що міцно закріпило компанію на другій позиції у свинарстві в державі.

Зараз компанія реалізує проєкт створення нового м’ясопереробного підприємства на 300 робочих місць, сучасного, роботизованого і високотехнологічного. Зокрема працювали над будівництвом заводу із рендерингу — чи не єдиного в Україні ультрасучасного виробництва м’ясо-кісткового борошна та технічного жиру із побічних продуктів тваринного походження. Завод планується запустити в 2022 р.

«Ще один аспект розвитку — модернізація комбікормового заводу, що дозволило збільшити виробничі потужності зі 180 до 230 тис. т комбікормів за рік. Також збільшили потужність елеватора на 30 тис. т — до 173 тис. т зернових одночасного зберігання», — додав директор.


Для довідки: група компаній «Нива Переяславщини» обробляє близько 23 тис. га, потужності зі зберігання зерна становлять близько 150 тис. т, щорічний експорт зернових — 100 тис. т. У структурі групи — свинокомплекси, комбікормовий завод, забійний цех і м'ясокомбінат, що випускає продукцію під ТМ «П'ятачок».