На Закарпатті запрацював завод із виробництва виноградних спиртів

22 січня 2023, 13:20 9269

Виноробна компанія «Шато Чизай» започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

Про це розповів директор компанії Дмитро Шолудько під час бізнес-туру в межах IV Міжнародної благодійної науково-практичної конференції «Виноградарство і виноробство України в умовах воєнного стану: вчимося перемагати!».

За словами Дмитра Шолудька, це буде перше в сучасній історії України виробництво ігристих вин повного циклу акратофорним резервуарним періодичним способом на території Закарпаття. Раніше ігристе вино Carpathian Sekt, яке створювали винороби «Шато Чизай» із власного винограду, розливали на заводі партнерів.

«Ми ведемо історію з 1995 року. У нас є два виробничі майданчики. Виробництво з первинного виноробства розташоване в селі Оросієво. Цього року там переробили приблизно 1,5 тис. т винограду. Там розташований і новий завод, адже ми отримали ліцензію на виробництво виноградних спиртів, виноградного спиртового дистиляту і коньяків України. Ми вже викурили першу партію виноградного спирту з чистого сорту Черсегі Фюсереш. Для цього виробництва реконструювали будівлю під дистиляцію та закупили обладнання», — зазначив Дмитро Шолудько.

В компанії підкреслюють, що популярне ігристе Carpathian Sekt із локальних сортів винограду буде суто закарпатським продуктом: від грона і до келиха. Перший розлив на новій лінії розливу вже відбувся в грудні 2022 року.