Дощі тижнями заважають аграріям виходити в поле

17 жовтня 2022, 10:36 2165

ТОВ «Агрокім» (Прилуцький кластер ІМК) розпочало молотити соняшник майже на три тижні пізніше, ніж зазвичай — у перших числах жовтня. Дощ змушував починати і зупинятися.

Про це говориться у повідомленні компанії на сторінці у Facebook.

«У нас посіяно 3,4 тис. га соняшнику, — розповідає генеральний директор підприємства Віталій Лановлюк. — На сьогодні зібрано понад 40%. Надмір опадів дуже довго не давав нам розпочати працювати на повну, ми переймалися, що може сильно постраждати якість насіння. На щастя, сьогодні вона задовільна, а середня врожайність соняшнику — 3,4 т/га».

Збирати культуру почали з вищою за звичайну вологістю — 18%. На полях, призначених під посів озимої пшениці на насіння (а це близько пів тисячі гектарів), провели десикацію,  щоб після збору залишилося достатньо часу для підготовки до посіву, який наразі також триває.

«Цього року ми сіємо на 600 га більше озимої пшениці, ніж торік — усього 4160 га, — пояснює керівник підприємства. — Засіяти лишилося приблизно п’яту частину. Ситуація та сама, яку маємо зі збором соняшнику: почали пізніше через дощі, посів дещо розтягнений в часі».