Зернова угода: до переговорів долучається Угорщина (доповнено)

11 липня 2023, 13:22 2802

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь вирушить до Туреччини для переговорів зі своїм турецьким колегою щодо продовження угоди, яка дозволяє Україні експортувати зерно з її чорноморських портів.

Про це пише Reuters.

«Туреччина є ключовим гравцем у довгостроковому подоланні ринкових труднощів, спричинених імпортом українського зерна (у Центральній Європі)», — заявив міністр.

Надь зазначив, що веде переговори від імені країн Центральної та Східної Європи, які постраждали від збільшення потоків українського зерна.

Доповнення.

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь під час зустрічі з міністром сільського та лісового господарства Туреччини Ібрагімом Юмаклі закликав продовжити «зернову угоду» та розширити її дію на 5 українських портів. Про це говориться у повідомленні угорського міністерства

За словами Надя, через військовий конфлікт українське зерно, що надходить через кордони п'яти прифронтових країн, створює серйозні ринкові труднощі та становить проблеми для аграріїв ЄС.

Міністр висловив упевненість, що труднощі можна буде вирішити, якщо українське зерно зможе знову дістатися до країн призначення — південноєвропейських держав-членів ЄС, Африки та Близького Сходу — традиційними морськими маршрутами.

«Наша відповідальність має історичний характер, оскільки, якщо нам вдасться продовжити угоду і вивести з-під блокади понад три порти, це слугуватиме як захисту постраждалих європейських країн, так і задоволенню потреб країн, що розвиваються. В іншому разі ринок зерна ЄС може бути повністю паралізовано, а відсутність продовольчої безпеки змушуватиме дедалі більше і більше людей мігрувати, збільшуючи міграційний тиск і напруженість», — сказав міністр.