Європі доведеться імпортувати 20 млн т кукурудзи попри кращі прогнози на урожай

19 жовтня 2023, 14:28 3896

Урожай кукурудзи в Євросоюзі перевищує очікування, однак імпорт залишиться досить високим.

Так, виробництво кукурудзи в ЄС оцінюється у 60,6 млн т. Це приблизно на 1 млн т більше, ніж прогнозували у вересні, і на 8,2 млн т більше порівняно з посушливим 2022 роком, пише Agrarheute.

Попри значне скорочення посівних площ зростання урожаю очікується у Франції, Польщі та Німеччині, що компенсує зниження результатів Болгарії та Румунії. 

Аналітики зазначають, що поточний урожай кукурудзи значно відстає від середнього показника за останні п’ять років, що знову вимагатиме високого імпорту поточного сезону. За прогнозами, доведеться імпортувати близько 20 млн т кукурудзи. Це становитиме принаймні 25% європейського споживання, а на міжнародному рівні його перевищить лише Китай з 23 млн т імпорту. 

Поточного сезону до 8 жовтня країни ЄС імпортували близько 4,8 млн т кукурудзи — приблизно на 40% менше, ніж рік тому. Основними постачальниками є Україна з 46% і Бразилія з 42% від загального обсягу імпорту. 

Основним покупцем поки що є Іспанія з 1,87 млн т, що значно випереджає Італію, Нідерланди та Португалію. Німеччина закупила в третіх країнах (Україна) щонайменше 270 тис. т кукурудзи.

Ціни на кукурудзу на європейському ф'ючерсному ринку тимчасово впали нижче позначки 200 €/т, але зараз знову трохи вище. З початку року ціни на кукурудзу впали приблизно на третину.