ЄС думає підвищити мита на агропродукцію та добрива з росії та білорусі

25 жовтня 2024, 08:44 143

Європейський Союз обговорює питання щодо можливості підвищення мита на сільськогосподарські та продовольчі товари, а також добрива з рф та білорусі.

Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

За даними видання, деякі країни ЄС, які прагнуть обмежити доходи москви, закликають блок запровадити масштабні мита на імпорт сільськогосподарської та рибної продукції з росії та білорусі до Євросоюзу на додаток до вищих мит на зернові продукти, які були встановлені раніше.

Інші держави закликають до обережності та пропонують спершу оцінити вплив можливих заходів на європейський імпорт і ціни на продукти харчування.

У виданні підкреслюють, що торговельні заходи не завжди вимагають одностайної підтримки всіх держав-членів, на відміну від санкцій. ЄС все ще аналізує, на які товари можна запровадити нові обмеження. Будь-який крок щодо обмеження імпорту добрив, ймовірно, буде позитивно сприйнятий хімічною галуззю, яка виступає за посилення захисту європейського ринку.

Але, за словами одного зі співрозмовників видання, терміни введення нових мит наразі незрозумілі, зважаючи на юридичні та політичні перешкоди. 

Окремо, за словами співробітників, триває робота над новим пакетом санкцій. Але широкий набір заходів, можливо, доведеться відкласти до завершення головування Угорщини в ЄС, оскільки Будапешт блокує більшість дій, пов’язаних з росією. З нового року головування переходить до Польщі.

Декілька урядів цього тижня звернулися до виконавчого органу блоку з проханням розглянути тим часом більш вузький набір обмежень, наприклад, включити до списку більше нафтових танкерів, що порушують санкції, та використовувати новий режим ЄС для визначення суб’єктів дезінформації.