росія розширює порти Балтики для збільшення експорту зерна

27 вересня 2024, 18:00 141

росія розширює свої порти в Балтійському морі, оскільки прагне збільшити експорт сільськогосподарської продукції на 50% до 2030 року.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Зазначається, що за останні 18 місяців росія відкрила два великих порти, «Висоцький» і «Лугапорт», у Фінській затоці, неподалік від Санкт-Петербурга. «Висоцький» відвантажив своє перше зерно в квітні 2023 року, а «Лугапорт» почав роботу в червні цього року, і очікується, що його потужність досягне 7 млн т до початку 2025 року.

Через «Висоцький» відправляється зерно до Алжиру, Бразилії, Куби, Малі, Мексики, Марокко, Нігерії та Тунісу, свідчать дані логістичної компанії «Русагротранс».

Очікується, що два порти зможуть обробляти до 15 млн т сільськогосподарського експорту на рік включно із зерновими. Це становитиме чверть від 60 млн т російського експорту зерна, прогнозованого на сезон 2024/2025.

Окрім того, приватна фірма планує збудувати в порту «Приморський», найбільшому російському нафтоналивному порту на Балтиці, зерновий термінал потужністю до 5 млн т.

У Чорному морі, навпаки, зростає кількість інцидентів, які можуть призвести до скорочення світових постачань зерна. росія експортувала 62 млн т зерна морем у сезоні 2023/24, причому 90% постачань йшло через Чорне море, в основному на ринки Близького Сходу та Північної Африки. Ця частка скоротиться за мірою розвитку інфраструктури Балтійського моря.