У ЄС прогнозують більший урожай ріпаку

06 травня 2023, 09:20 2152

Експерти Strategie Grains завдяки сприятливій погоді на більшій частині Європи підвищили порівняно з оцінками квітня прогноз виробництва ріпаку в ЄС у 2023 році з 19,5 до 20 млн т, що перевищить зібрані торік 19,4 млн т.

Про це пише GrainTrade.

Водночас прогноз цьогорічного виробництва соняшнику в ЄС знижено на 100 тис. т — до 11,2 млн т, що на 2 млн т перевищить показник 2022 року, оскільки значне скорочення урожаю в Іспанії, яка страждає від посухи, частково буде компенсоване збільшенням урожайності в інших регіонах.  

Збільшення виробництва ріпаку посилить тиск пропозиції на ціни, особливо з огляду на значні запаси наприкінці поточного сезону, тому експерти очікують подальшого зниження котирувань на Euronext. Проте ціни може підтримати заборона східними країнами ЄС імпорту ріпаку з України.

«Рішення ЄС обмежити імпорт українського ріпаку з 1 травня до кінця 2023 року може призвести до того, що виробники в Україні не продадуть свій ріпак, враховуючи блокування постачань з портів Чорного моря. Це суттєво тисне на форвардні ціни на ріпак в Україні», — додають аналітики.