США втрачають лідерство на світовому ринку кукурудзи

10 вересня 2023, 09:17 5412

Фермери США понад 50 років домінували на міжнародному ринку кукурудзи, експортуючи найбільше кукурудзи. Однак лідерство перехопила Бразилія.

Про це пише Bloomberg.

Згідно з даними USDA, в сезоні 2023/24 на США припадатиме близько 23% світового експорту кукурудзи, що значно менше, ніж у Бразилії (майже 32%). Вважається, що Бразилія також утримує лідерство і щодо посівних площ у сезоні 2023/24, який починається 1 вересня. Лише один раз Америка покинула перше місце: у 2013 році після руйнівної посухи.

В останнє десятиліття США також поступилися першими місцями в експорті як сої, так і пшениці. Першою пішла соя, а Бразилія остаточно зайняла лідерство в 2013 році. В 2014 році США також втратили своє домінування в експорті пшениці, оскільки ЄС, а потім росія почали витісняти американських фермерів на світовому ринку.

За цим зрушенням стоїть цілий ряд факторів: зростання витрат в США та брак відкритих сільськогосподарських угідь, тривалі наслідки «торговельної війни» колишнього президента Дональда Трампа з Китаєм, сильний долар США. 

Серед причин такої ситуації видання називає стримування федеральним урядом використання вирощеної в країні кукурудзи для виробництва етанолу, який додають до бензину. Близько 40% американської кукурудзи йде до вітчизняних заводів, які виробляють етанол для використання в якості транспортного палива. На це накладаються високі витрати на робочу силу та логістику. 

Водночас модернізація логістичних шляхів у Бразилії та слабкість бразильської валюти дали країні експортну перевагу в сезоні 2022/23.

«Цього року ми зіткнулися з деякими викликами на світовому ринку, — сказала провідний економіст Національної асоціації виробників кукурудзи Кріста Свонсон. — Важко конкурувати, коли протягом травня та червня ринкова ціна в Бразилії була на 75 центів за бушель нижчою, ніж у Сполучених Штатах».

Бразилія з її теплішим кліматом також отримує два врожаї кукурудзи на рік замість одного, що дає їй конкурентну перевагу над США. Навіть якщо сектор кукурудзи в США поверне собі лідируючі позиції з експорту протягом року чи двох в найближчій перспективі, враховуючи всі його перешкоди на світовому ринку порівняно з Бразилією, навряд чи він поверне собі лідерство в довгостроковій перспективі, вважають оглядачі видання.

Водночас Бразилія вийшла на ринок кукурудзи Китаю. Лише у липні Піднебесна закупила понад 900 тис. т бразильської кукурудзи.