Швейцарський зернотрейдер зупиняє торгові операції в росії

17 березня 2022, 12:05 759

Один із найбільших експортерів російської пшениці, швейцарська компанія Solaris Commodities, припинила нові торгові операції в рф.

Про це компанія повідомила у зверненні до торгових партнерів, пише S&P Global Platts.

«Всю подальшу діяльність буде зосереджено на торгівлі пшеницею неросійського походження», — повідомили в компанії, підкресливши тиск, що створюється на торгові компанії в росії, які намагаються дистанціюватися після вторгнення рф до України.

Водночас компанія заявила, що виконуватиме раніше укладені контракти зі своїми клієнтами, але додала, що майбутню діяльність буде зосереджено на зерновій неросійського походження, наприклад, з Аргентини та Австралії. 

Ризики, пов’язані із судноплавством, підвищили вартість страхування, тоді як каральні санкції, запроваджені США та ЄС, обмежили конвертованість рубля та не заохочували банки надавати акредитиви. При цьому росія є найбільшим у світі експортером пшениці, що становить п’яту частину світової торгівлі в 2021/22 МР.

Solaris перебуває у стратегічному партнерстві з «Деметра-Холдинг» — російською холдинговою компанією, яка контролює зернові елеватори, експортні термінали та логістику. «Деметра-Холдинг» контролювалася ВТБ Банком, який нещодавно потрапив під санкції та зменшив свою частку до 45%. При цьому «Деметра-Холдинг» не є акціонером Solaris Commodities SA та співпрацює з компанією на ринкових умовах.