Румунський порт з початку війни перевалив 240 тис. т українського зерна

23 червня 2022, 13:42 1611

Румунський порт Констанца з початку війни росії проти України обробив 15 вантажних суден, які вивезли 242 тис. т українського зерна.

Про це розповів гендиректор румунського чорноморського порту Констанца Флорін Гойдеа, пише Deutsche Welle.

Він зазначив, що налагодження вивезення українського зерна через Румунію — це завдання, яке не має швидкого вирішення. 

За словами Флоріна Гойдеа, понад 80% українського зерна, що надходить до порту Констанца, привозять туди малі вантажні кораблі через Дунай доволі складним шляхом. Вантажівки через формальності іноді простоюють тижнями на кордоні. Тим часом через те, що до Констанци з України щодня прибувають по 20-25 вантажівок із зерном, у порту виникає тиснява, нарікає він.

У той же час під'їзд до порту залізницею зараз заблокований, оскільки румунське державне залізничне підприємство CFR припаркувало на портовому вокзалі 700 вагонів, що вийшли з експлуатації. 

За словами Гойдеа, уряд Румунії має проєкт із розширення і модернізації порту Констанца, проте поки що він знаходиться лише на стадії перевірки. Передбачається, що в межах цього проєкту кількість причалів у порту буде збільшено з нинішніх 140 до 157, а портовий басейн буде поглиблений так, щоб туди могли заходити більші вантажні судна.