Протести у Франції: фермери беруть в облогу Париж, уряд обіцяє ще поступки

29 січня 2024, 09:23 2914

Джерело фото: AP

Лідери двох найбільших фермерських профспілок Франції — FNSEA та Jeunes Agriculteurs — із понеділка, 29 січня, розпочинають «безстрокову облогу» навколо Парижа.

Про це пише France24.

«Усі головні дороги, що ведуть до столиці, будуть зайняті фермерами», — заявили вони, оголосивши про свій намір заблокувати великий оптовий продовольчий ринок Rungis на південь від столиці.

Французькі фермери обурені, як вони кажуть, тиском на закупівельні ціни на продукцію з боку супермаркетів і промислових покупців, а також через складні екологічні норми.

Але останньою краплею для багатьох стала поступова відміна податкових пільг на дизельне пальне для сільськогосподарської техніки.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь оголосив про низку поступок після блокування фермерами основних шляхів до Парижа та на півдні країни минулого тижня.

«Ми розглянемо будь-які інші заходи, які ми можемо вжити щодо... аспектів недобросовісної конкуренції», — сказав він під час візиту на тваринницьку ферму 28 січня.

Атталь заявив, що уряд «покладе кінець» зростанню вартості дизельного палива, що використовується для сільськогосподарської техніки, внаслідок поступового скасування податкових пільг на паливо.

Також буде створений надзвичайний фонд для допомоги фермерам у боротьбі з хворобами худоби.

Але президент FNSEA Арно Руссо заявив, що поступки уряду «не вгамували гнів», і протестувальникам «потрібно йти далі», хоча у вихідні було розблоковано частину автошляхів Франції. 

«У нас є уряд, який не піклується про своїх фермерів», — погодився з ним генеральний секретар відділення FDSEA у Па-де-Кале Люсі Дельбарр.

Водночас міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен доручив правоохоронним органам вжити «масштабних заходів безпеки», щоб не дозволити фермерам блокувати аеропорти в районі Парижа або ринок Rungis і «заборонити будь-який в'їзд до Парижа».

Фермери протестують уже другий тиждень, вимагаючи кращих умов праці та життя. Вони перекрили тракторами та вантажівками багато важливих транспортних мереж на півдні країни. Днями фермери заблокували одну з головних автомагістралей Франції, що з’єднує Париж із північним містом Лілль, країнами Бенілюксу та Великою Британією, утворивши кілометрові затори. Загальнонаціональний рух протесту фермерів спричинив великі збої в русі транспорту навколо французької столиці.