У Франції протестують фермери: серед вимог — обмеження української агропродукції

23 січня 2024, 14:29 5038

Представники Спілки фермерів Франції закликали нового прем’єр-міністра Габріеля Аттала вжити заходів щодо для покращення роботи аграріїв, а також озвучити їхні проблеми в Брюсселі.

Як пише Euractiv, очільник уряду та міністр сільського господарства Франції Марк Фено зустрілися 22 січня з представниками Спілки фермерів Франції, щоб спробувати врегулювати протести фермерів, які посилилися останніми днями.

«Ми сказали прем'єр-міністру, що не будемо задовольнятися словами; фермери чекають конкретних дій», — наголосив голова Спілки фермерів Арно Руссо.

З вечора 18 січня у Франції спалахнули протести фермерів по всій країні, кілька десятків із них заблокували автомагістраль A64 між Тулузою та Байонною.

Фермери вимагають відповіді уряду на низькі доходи, зростання витрат і поширення стандартів Франції та ЄС для досягнення екологічних цілей, причому представники профспілок закликають Аттала вжити конкретних короткострокових заходів, щоб запобігти ескалації ситуації.

«Ми попросили прем’єр-міністра протягом тижня зробити заяви, які суттєво змінять ситуацію», — зазначив Руссо, маючи на увазі контроль над цінами на сільськогосподарську сировину, оскільки тривають переговори про ціни з дистриб’юторами. Крім того, фермери чекають знижок на паливо.

Об’єднання аграріїв закликали президента Еммануеля Макрона зрушити справу в Брюсселі.

«Європа — це межі, в яких ми хочемо діяти, і ця Європа важлива для нас, але ми також маємо поставити її під сумнів, оскільки фермери більше не розуміють надзвичайно адміністративний спосіб управління нею», — наполягав Руссо.

Крім того, у списку вимог — українська агропродукція, обсяги якої збільшились після скасування мит у 2022 році. У червні Брюссель вирішить, чи продовжувати дію цього заходу, пише France24.

Аграрні групи вимагають обмежити імпорт українських продуктів, таких як зернові та цукор, що, за їхніми словами, ще більше знижує ціни.