У ЄС погіршили прогноз урожайності олійних

04 липня 2024, 13:53 1009

Оцінки врожайності олійних культур у Євросоюзі знижуються з огляду на погодні умови, зокрема надмірні дощі у північно-західних регіонах.

Про це повідомила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва з посиланням на звіт MARS.

Зокрема, очкуються такі показники урожайності у ЄС:

  • соняшник — до 2,2 т/га (-3% до попереднього звіту, 2,1 т/га — торік, 2,15 т/га — середній показник за попередні 5 років);
  • ріпак — до 3,16 т/га (-2% до попереднього звіту, 3,17 т/га — торік, 3,17 т/га — середній показник за попередні 5 років).

«Але прогноз відносно минулого сезону залишається позитивним для соняшнику та негативним для ріпаку», — зауважила аналітик.

Водночас зниження прогнозу врожаю в ЄС стало фактором підтримки цін, але стримуючим фактором залишаються котирування канадської каноли та сої в США, а також перехід до масового збору врожаю ріпаку, уточнює Світлана Купрєєва.

І додає, що на тлі інших країн Болгарія в поточному прогнозі виглядає стабільно. Наслідки погодних умов весни були враховані в минулому прогнозі, коли було знижено врожайність ріпаку.

Прогноз урожаю олійних культур у 2024/25 МР (оцінка «УкрАгроКонсалт» на базі стабільної площі соняшнику та зниження площі ріпаку на 5%): соняшник — зростання на 16% до 2023 року; ріпак — зниження на 9%.

«У балансі попиту та пропозиції соняшнику приріст урожаю частково компенсує більш низькі, ніж рік тому, перехідні запаси, але статті балансу будуть нижче. Така ситуація не виключає збільшення імпорту соняшнику по факту, зважаючи на запит на сировину з боку внутрішньої переробки», — підсумувала фахівець.