Польща збере менший урожай картоплі

15 вересня 2022, 13:25 2164

У Польщі збирання врожаю картоплі розпочалося у червні, а пізніші сорти наразі досі збирають. Через спеку та посуху загальний обсяг зібраної картоплі буде меншим, ніж минулого сезону.

Про це повідомляє Freshplaza.

Член правління польського трейдера картоплі компанії Bugaj Лукаш Островіц стверджує, що з погляду ціноутворення польська картопля займає добрі позиції на європейському ринку: «Сезон молодої картоплі в Польщі був відносно вдалим. Збір урожаю розпочався у червні і тривав до кінця серпня. Якість картоплі була на рівні, а ціни вищі, ніж минулого року, але водночас все ще трохи нижчі, ніж в інших країнах Європи».

Трейдер розповідає, що з пізніми сортами ситуація інша — попереду буде складний рік. Виробництво картоплі постраждало від спекотних і посушливих літніх умов: урожайність та розміри були меншими. Зрошення все ще не набуло широкого розповсюдження в Польщі, що, очевидно, знижує врожайність у цих екстремальніших умовах.

За словами Островіца, для компанії Bugaj основні ринки збуту картоплі знаходяться на південному заході Європи.

«До нас надходять перші запити із Південно-Східної Європи, яка є традиційним експортним напрямком для нашої країни. Ми очікуємо, що більша кількість картоплі буде продана до Угорщини, Румунії, Болгарії та Італії. Ми також спостерігаємо зростання продажів попередньо очищеної картоплі у країнах Балтії. Ціни були набагато вищими, ніж торік, але вони, як і раніше, не здаються задовільними для виробників, які стикаються зі значним зростанням виробничих витрат», — зазначає Лукаш Островіц.

Він додає, що польська картопля буде доступна у менших обсягах, ніж минулого сезону: «Нам також цікаво, як підвищення цін на енергоносії вплине на вартість зберігання картоплі, і чи змусить це деяких виробників продавати свою картоплю раніше, щоб не нести вищі витрати на охолодження».