Нідерланди вдвічі зменшать виділення азоту до 2035 року

17 грудня 2020, 10:15 2136

Міністр сільського господарства Нідерландів Карола Схаутен заручилася підтримкою Палати представників та Сенату щодо зменшення вдвічі виділення азоту до 2035 року. На цьому шляху мають місце проміжні цілі — у 2025 р. і 2030 р.

Про це у соцмережі Facebook з посиланням на нідерландське видання Nu.nl проінформував радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен

Він вказує, що рішення не просте та суперечливе. 

«Прихильники Natura 2000 — європейської мережі екологічно-важливих природоохоронних територій, вважають його недостатньо амбітним. Фермери, навпаки, чинять опір і неодноразово проводили акції протесту. Їх логіка зрозуміла, адже галузі тваринництва, і особливо свинарства, знаходяться під тиском», — зазначає Рейнауд Наутен. 

При цьому він додає, що нідерландський уряд наголошує на важливості переходу до системи кругового сільського господарства, а відтак, галузь свинарства має також стати більш стійкою та перспективною. 

«Фермерам, які продовжать діяльність у цій галузі, будуть запропоновані заходи, спрямовані на запровадження інновацій та скорочення викидів. Такий розвиток подій у Нідерландах може стати можливістю для українського агропродовольчого сектору: оскільки фермери змушені закрити власний бізнес у Нідерландах, це потенційно забезпечує доступність нідерландського досвіду та технологій для українських виробників сільськогосподарської продукції», — резюмує він.