МВФ: Війна в Україні спровокує громадські заворушення на Близькому Сході

28 березня 2022, 18:00 1895

Глобальне економічне напруження, викликане війною росії в Україні, може розпалити громадянські заворушення на Близькому Сході та за його межами.

«Вторгнення росії та санкції проти Москви змусили найбідніших у світі (країни) пережити найгіршу кризу, оскільки вони борються із завищеними цінами на продукти харчування та дефіцитом робочих місць», — повідомила глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, виступаючи на форумі в Досі в Катарі, повідомляє The Economic Times.

Нинішня ситуація може спровокувати початок повстань, як у 2011 році, відомих як арабська весна, коли різке зростання цін на хліб викликало антиурядові протести на Близькому Сході.

«Коли ціни стрибнуть, і бідні люди не зможуть прогодувати свої сім’ї, вони будуть на вулицях, — сказала вона. — Ми знаємо одну річ про біду в одному місці: вона подорожує, вона там не залишається».

Георгієва закликала до розширення глобальної співпраці, щоб заповнити прогалини в поставках сировини та енергії.

Вона відзначила важливість України як провідного експортера пшениці, закликаючи до швидкого вирішення війни.

«Чим швидше виходять танки, тим швидше в’яжуться трактори, — сказала вона. — Нам потрібно до липня отримати врожай в Україні, щоб забезпечити стабільнісьть цін на продукти харчування».