Китайський попит на кукурудзу стривожив бразильських тваринників

01 лютого 2023, 13:56 1638

Прогнози щодо високого експорту бразильської кукурудзи до Китаю в 2023 році викликають занепокоєння бразильських м’ясних компаній.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву м’ясопереробників, інтереси яких представляє компанія Sindicarne.

Як зазначається, конкуренція з боку китайських покупців уже скорочує місцеві постачання та робить кукурудзу, яка використовується для годівлі птиці та свинини, товаром із «завищеною ціною».

«Навіть якщо сектор більш готовий до переговорів і більш уважний до своїх акцій і закупівель, на міжнародному ринку завжди є конкуренція», — говориться у заяві Sindicarne.

Експорт бразильської кукурудзи до Китаю було дозволено наприкінці минулого року після того, як обидві країни оновили торгові протоколи. Відтоді кілька суден були закуплені такими компаніями, як Cofco. Зокрема, у південному бразильському порту Паранагуа експорт кукурудзи підскочив майже до 570 тис. т до 29 січня через Китай. Це на 161% більше порівняно з січнем 2022 року.

Експерти пояснюють, що у Бразилії достатня логістична мережа для експорту зерна, однак немає залізниці для з’єднання зернових регіонів з південною Бразилією, де зазвичай вирощують і переробляють свинину і курятину.

У Sindicarne, яка представляє глобальних переробників м’яса птиці та свинини, включаючи JBS і BRF, закликають уряд залучати інвестиції, спрямовані на зменшення логістичних вузьких місць у Бразилії.