Аргументуючи прийняття «цукрового податку», міністерство посилається на дані Лікарняної каси, згідно з якими в 2015 р. надмірною вагою страждали 11,7% школярів та більше половини дорослих, повідомляє Stolitsa.ee.
Головна причина цього, на думку представників міністерства, — високий рівень вмісту цукру та його замінників.
В свою чергу, підприємці Естонії виступили категорично проти навіть розгляду такої можливості. Так, на думку представників Торгово-промислової палати, введення податку на цукор — неефективний метод зниження споживання «нездорової» їжі, який не досягне поставленої міністерством мети і завдасть шкоди економіці. Для малого та середнього бізнесу Естонії це спричинить витрати на податкове адміністрування, зниження конкурентоспроможності харчової промисловості на внутрішньому та зовнішньому ринках і, таким чином, втрату робочих місць.
Цукор містять практично всі продукти, що означає «дуже масштабне» зростання цін. При введенні податку на цукор існує ризик, що його почнуть замінювати синтетичними підсолоджувачами — не дуже корисно для здоров'я і не зробить бажаного впливу на споживання.
При цьому наголошується, що «цукровий податок» — податок на бідність: його введення найбільше вплине на сім'ї з низьким доходом, через що у представників цієї цільової групи може залишитися менше грошей для покупки корисної їжі. Податок на цукор не знизить споживання солодощів серед сімей із середнім доходом, оскільки більш дорогі товари можна замінити дешевшими продуктами, що містять цукор.
Для довідки: В жовтні Міністерство соціальних справ Естонії спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я опублікує оглядовий матеріал про негативну дію на організм споживання напоїв з додаванням цукру. «Цукровий податок» — робоча версія, підготовлювана до затвердження урядом так званої «Зеленої книги здоров'я та руху», в якій розглядаються інші заходи примусу жителів країни до підвищення турботи про своє здоров'я, а бізнес-спільноти — до більшої соціальної відповідальності. Розглядається варіант введення «цукрового податку» на всі види продовольства з його змістом.