Кабмін знову змінив порядок надання грантів для аграріїв

13 березня 2024, 14:27 1560

Кабінет Міністрів України на засіданні 12 березня вдосконалив механізм програми «єРобота» для сільгоспвиробників.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

«Держава покриває 70% вартості проєкту, решту (30%) фінансує підприємець. За умови створення достатньої кількості робочих місць та виконання інших умов гроші не потрібно буде повертати. Уповноважені банки зможуть моніторити цільове використання коштів. Усе це дозволить аграріям більш ефективно та раціонально використати надану державою підтримку», — написав він. 

І додав, що за програмою «єРобота» у садівництво і тепличне господарство за останні півтора року інвестовано 723 млн грн грантових коштів.

Як уточнив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram, змінами до Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та до Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства уряд уточнив положення щодо розмірів грантів та відсоткового співвідношення фінансування і порядку оплати відповідних витрат проєкту висадки насаджень або проєкту будівництва модульної теплиці.

«Визначено додаткові вимоги щодо моніторингу стану висадки насаджень/будівництва модульної теплиці уповноваженим банком, а саме після здійснення оплати витрат, пов’язаних із реалізацією проєкту висадки насаджень або проєкту будівництва модульної теплиці, 50-55% перерахованих коштів гранту та повної оплати коштів гранту, здійснювати перевірку наявності придбаних сировини, матеріалів та обладнання, повʼязаних із реалізацією проєкту висадки насаджень або проєкту будівництва модульної теплиці, у спосіб, визначений відповідно до пункту 18 Порядків», — зазначив Мельничук. 

Водночас передбачено інформування уповноваженим банком отримувача та Мінагрополітики щодо зняття гранту з контролю та виконання умов відповідного договору про надання гранту раніше пʼятирічного/трирічного строку і надання отримувачем до уповноваженого банку листа та підтверджуючих документів щодо фактичної сплати податків і зборів на суму не менш як 50% отриманого гранту раніше пʼятирічного/трирічного строку. 

«Визначено спосіб повідомлення Мінагрополітики уповноваженого банку, Мінекономіки та отримувача щодо рішення про скасування гранту (Мінекономіки, уповноважений банк (шляхом надсилання листа на офіційну адресу електронної пошти) та отримувача (шляхом надсилання листа на адресу електронної пошти, зазначену отримувачем у заяві) тощо», — підсумував представник КМУ в парламенті.