Зростання цін: чи отримають українці «продовольчі чеки»

19 січня 2022, 08:00 708

Державне регулювання цін на соціально значущі продукти — виключно тимчасова міра підтримки, допомога малозабезпеченим має бути адресною.

Про це у коментарі AgroPortal.ua зазначив радник Президента України з економіки Олег Устенко.

За його словами, як реакція на зовнішні виклики при обмеженому бюджетному ресурсі держава має сконцентрувати увагу на тій групі, яка її потребує найбільше — інваліди, матері, які самостійно виховують дітей, переселенці, безробітні, особи, які живуть на допомогу тощо.

«Підтримка може працювати за аналогією зі звичайними субсидіями, які виплачує держава. Це може також працювати адресно, через систему додаткових тимчасових платежів до соціальної допомоги, яку люди отримують. Це може працювати через систему адресної допомоги у вигляді food stamp, коли гроші надходять конкретній людині на картковий рахунок, але їх можна використовувати тільки для придбання харчових продуктів», — додає Олег Устенко.

При цьому радник Президента зазначає, що система підтримки food stamp, або «продовольчих чеків» успішно працює у США і нічого спільного з «продуктовими талонами» не має.

«Перевести food stamps як «продуктові талони» однаково що перевести «бебі-бокс» як «дитячий ящик» — навряд чи такий переклад сподобався б батькам. Люди швидко піддаються на будь-які провокації і готові повірити в будь-що — від карток на їжу до майбутнього голоду», — зазначив він.

Олег Устенко наголошує, що різке зростання цін на харчові продукти у 2022 р. буде в усіх країнах, тому Україна вже зараз має вибудувати чіткий план підтримки соціально незахищених людей ефективно, швидко та адресно.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua