Переробним підприємствам не слід розраховувати на дешеві кредити

30 жовтня 2022, 08:00 2312

Жорстка монетарна політика, яка діє зараз в Україні, свідчить про те, що наступного року не буде дешевих кредитів. Переробним підприємствам потрібно шукати можливість залучення коштів. Як варіант — включити їх до програм пільгового кредитування, які працювали цього року для аграріїв.

Такої думки дійшли учасники бізнес-конференції «Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС».

«Маємо глибину падіння української економіки на рівні 35%, але попри це, країна виживає та дає можливість існуванню бізнесу. Був період, коли 50% підприємств не працювали взагалі або функціонували частково. Відповідно, відбувалося зниження доходів державного бюджету, тому уряд відреагував та скоротив усі можливі видатки», — відзначив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко.

За його словами, наразі перекриття дефіциту бюджету відбувається повністю за рахунок союзників і партнерів України.

«Ми перемагаємо і переможемо, але від того, коли це відбудеться, залежатиме економічна ситуація. Наступного року ми очікуємо незначне, але зростання української економіки на рівні 2%. Дефіцит державного бюджету в 2023 р. залишатиметься значним — $3,5 млрд, цього року маємо $5 млрд. Фінансування на наступний рік очікуємо близько $40 млрд, яке матимемо за рахунок міжнародних фінансових інституцій та партнерів», — зазначив Олег Устенко.

Він додав, що наступного року очікується інфляція на рівні цьогорічної — 30%. Також не варто розраховувати на пом’якшення монетарної політики.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua