Середньорічний курс валют наступного року може залишитися на рівні 45 грн

28 вересня 2024, 14:25 105

Курс валют, який впливає на інфляцію, бізнес, має шанс бути збереженим у параметрах, які виставлено на державний бюджет наступного року. Середньорічний курс складає приблизно 45 грн, і його можна втримати, особливо якщо подивитися на обсяг золотовалютного резерву, який наразі знаходиться на рівні $42 млрд.

Про це розповів економіст, ексрадник Президента України (2019-2024 рр.) Олег Устенко на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024».

«Якби ми говорили не про воєнну економіку, а про економіку в мирні часи, то я би сказав, що показник золотовалютного резерву більш ніж достатній для того, щоб відчувати захищеність від будь-яких курсових коливань. Наші партнери будуть підтримувати золотовалютні резерви України на такому ж рівні, аби ситуація була стабільною. Але я вважаю, що Нацбанк мусить переходити на більш гнучке курсоутворення набагато швидше, ніж це відбувається зараз, і думаю, що економія золотовалютних резервів, незважаючи на те, що вони знаходяться на високому рівні, — важливий чинник для забезпечення стабільності експортерів і загалом економіки», — зауважив Олег Устенко.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua