Україна зможе отримувати доступ на ринок ЄС в обмін на стандарти виробництва

30 травня 2024, 13:20 1418

Питання цього літа — відкриття переговорів щодо вступу України до ЄС, хоча вже відбуваються семінари та скринінги.

Про це розповів заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка під час Grain Ukraine 2024.

«Це дуже важливі речі, оскільки у їхніх межах будуть відбуватися не лише оцінка України та надання рекомендацій, але паралельно наша країна повинна сформувати свою стратегію», — зазначив він. 

Тарас Качка додав, що у переговорному процесі є невідома складова.

propData.content.image
Тарас Качка, заступник міністра економіки — торговий представник України

За формальними правилами — ветеринарними, фітосанітарними, безпечності харчових продуктів  стоїть аграрна економіка, і вона на цій стадії переговорного процесу «ховається» вглиб. Поточного року цей напрям не буде так видно, як, наприклад, торговельний трек.

За його словами, предметом перемовин стане питання — наскільки ЄС має бути відкритим для України до того. як вона стане членом спільноти.

«І тут нас чекає важлива історія, оскільки зараз говоримо про умови, які стосуватимуться торгівлі після 5 червня 2025 року, і вони, ймовірно, будуть завʼязані на формулі — доступ на ринок в обмін на стандарти виробництва», — розповів Тарас Качка.

Він уточнив, що йдеться не про формальні стандарти, які наші експортери вже виконують, а внутрішні стандарти виробництва, що стосуються виготовлення аграрної продукції. Якими будуть ці стандарти — і буде предметом перемовин.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua