Розвиток тваринництва стримує низька ціна на м'ясо

21 червня 2024, 08:00 2834

В Україні найбільше стримує розвиток галузі тваринництва низька ціна на м'ясо, а також генофонд невисокої якості, що робить рентабельність виробництва свинини чи яловичини нижчою, ніж у країнах ЄС.

Про це в інтерв’ю AgroPortal.ua розповідає керівник напрямку тваринництва ГК «Агрейн» Олександр Буднік.

За його словами, у Європі фермери, що займаються тваринництвом, отримують підтримку від держави, там існують традиції сімейного бізнесу, спадковість. 

«На відміну від України в супермаркетах Європи кожен шматок м’яса має свою ціну, і різниця може бути рази у три. Це говорить про розуміння якості та високу культуру споживання харчових продуктів. В Україні ж населення й далі біднішає: коли немає, за що купити необхідне, то про яку якісну яловичину від м’ясних биків можна говорити», — зазначає він.

На переконання Олександра Будніка, подальший розвиток тваринництва в Україні стимулювали би дотації у створення нових господарств або ж відновлення чи модернізацію застарілих, а нестабільність державної підтримки суттєво обмежує можливості інвестицій.

«Зрештою, у сьогоднішніх реаліях наявність власної переробки стає ключовою умовою для входження у тваринництво як бізнес. Вкладати кошти у виробництво, не маючи стабільного ринку збуту, занадто ризиковано», — додає він.

Та все ж у «Агрейн» сподіваються на вихід України на ринки європейських держав, країн Близького Сходу та Азії. 

«Для українських виробників ці ринки мають величезний валовий і ціновий потенціал. Навіть погодження дозвільних ветеринарних процедур на експорт ВРХ з Ізраїлем та країнами Центральної Азії пожвавило би експорт, забезпечило надходження валюти до країни та збереження поголів’я у виробників», — резюмує керівник напрямку тваринництва ГК «Агрейн» Олександр Буднік.