Виробництво яєць в Україні — рентабельність впала у 100 разів

13 червня 2017, 15:29 9996

Виробництво яєць українськими сільськогосподарськими підприємствами протягом останніх трьох років помітно скоротилося. Якщо за січень-травень 2015 р. вироблялося 7,5 млрд шт., то поточного року — лише 6,4 млрд шт. 

Про це в коментарі AgroPortal.ua розказав експерт Громадської ради Міністерства аграрної політики та продовольства Олександр Ярославський.

Серед причин такого спаду експерт назвав 100 кратне зниження рентабельності виробництва яєць: з 60,9% у 2015 р. до 0,6% — у 2016 р. Іншими словами, якщо у 2015 р. виробник, вклавши 100 грн у виробництво яєць, отримав 61 грн прибутку, то 2016 р. за рахунок тих самих 100 грн —  лише 60 копійок прибутку.

Олександр Ярославський пояснює, що таке зниження прибутковості є наслідком зниження цін та збільшення витрат. Якщо у 2015 р. витрати у тваринництві зросли на 63,3% (у порівнянні з 2014 р.), то компенсатором було зростання ціни на яйця на 64%. А у 2016 р. такої компенсації не було. Навпаки, при збільшенні витрат у тваринництві на 23% відбулося ще й зниження ціни на 9%, що і знизило рівень прибутковості.

«Цілком ймовірно, що поточного року буде суттєве підвищення цін на яйця. Так, за даними Держстату, за період з 30 травня по 9 червня поточного року ціни на споживчому ринку на яйця І-ІІ категорій вже зросли на 34,4%», — зазначає він.


Для довідки: на сьогоднішній день яйця є одним з основних джерел поповнення організму білками тваринного походження. Споживання яєць на душу населення в Україні становить близько 300 шт на 1 особу у рік. Це споживання навіть більше за його раціональний рівень.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua