Продовольче планування: для уникнення дефіциту фермерам необхідно зосередитись на овочах

31 березня 2022, 10:10 1064

Вже зараз в Україні відчувається легка недостача помідорів та огірків. Щороку навесні на український ринок надходила достатня кількість ранніх овочів із Туреччини. Наразі імпорт практично відсутній через блокування українських портів, що одразу позначилося на ціні: вона зафіксувалася на зимовому рівні.

Про це AgroPortal.ua повідомила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вона звертає увагу, що цьогоріч фермерам та агропідприємствам усіх областей України потрібно планувати структуру посівів так, щоб частково перекрити потребу в овочевих культурах задля уникнення дефіциту влітку та восени. 

propData.content.image
Світлана Литвин, аналітик УКАБ

«Херсонська область, яка є однією з лідерів із виробництва агропродукції, зараз практично повністю перебуває під тимчасовою окупацією росії. Саме в цьому регіоні вирощується 14% всіх овочевих та 38% баштанних культур України. Однак найбільший внесок дана область робить у вирощування помідорів, огірків та цибулі»

В УКАБ відзначають, що фермерам Херсонської області навряд чи вдасться повною мірою здійснити посадку овочів, тож бажано збільшити такі насадження в інших областях і докласти всіх зусиль, щоб забезпечити українців всіма необхідними вітамінами і мікроелементами.

Кожен третій помідор в Україні був вирощений на Херсонщині (близько 650 тис. т). Частка огірків та цибулі в загальній структурі українського виробництва складає по 12% (120 тис. т і 130 тис. т відповідно).

«Для українського ринку овочів характерна висока частка домогосподарств у структурі виробництва. Так, для огірків вона становить 95%, цибулі — 84% та помідорів — 64%. Знаючи менталітет українського народу, можна з упевненістю сказати, що господарства населення посадять ці овочі на своїх присадибних ділянках у будь-якому випадку», — впевнена Світлана Литвин.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua