На відновлення бджолярства потрібні роки та значні кошти

14 січня 2023, 10:30 4374

Регіони, що постраждали від війни, будуть відновлюватись ще не один рік, зокрема щодо екологічного стану. Крім того, зменшились посівні площі медоносних культур.

Про це AgroPortal.ua розповів пасічник із Полтавщини Андрій Баскевич.

За його словами, 2022 рік для пасічників був важким, як і для всіх. Нерозуміння, що буде далі, відчувалося лише в перший місяць війни, а потім знову повернулись до роботи, почали робити замовлення. 

«Руки не опускав ніхто, всі йшли і працювали. У мене є багато знайомих бджолярів із різних куточків України, які працювали навіть під обстрілами. Більше того, навіть вкладались у новий інвентар — медогонки, воскотопки тощо. У мене є свій інтернет-магазин, тож цією інформацією я добре володію», — зазначає  Андрій Баскевич.

Він додає, що складнощами під час війни ще є те, що багато пасічників вступили до лав ЗСУ. Тепер за їхніми бджолами доглядають дружини, знайомі, всі допомагають один одному.

«Галузь уже скоротилась у 2022 році. Багато пасік розбомбили, чимало господарів їх залишили, поїхавши у безпечні регіони. Орки навіть на дрова вулики рубали. Тому, якщо війна закінчиться в 2023 році, відновити швидко пасіку не вийде, оскільки це потребує значних коштів», — підсумував Андрій Баскевич.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua