Господарства населення збивають ціну на молочну сировину

28 червня 2024, 13:17 1059

У ГК «Агрейн» досягнуто середнього показника надоїв у 26,8 л на фуражну корову.

Про це в інтерв’ю AgroPortal.ua розповідає керівник напрямку тваринництва ГК «Агрейн» Олександр Буднік.

За його словами, ще 5 років тому в компанії виробляли на добу 8-9 т молока, сьогодні — 13-15 т. 

«Це пов’язано не тільки зі збільшенням чисельності поголів’я, але й із підвищенням його продуктивності. За рік виробляємо приблизно 5 000 т молока. Підвищувати ще більше надої дуже складно. Якщо жир ще можна регулювати кормами, то білок не піддається регулюванню. Поки що зосереджені на покращенні якісного стану ферм, комфорті тварин та якості молока», — уточнює він.

Водночас Олександр Буднік додає, що застосовується дворазове доїння корів у молокопровід, звідки молоко, не контактуючи з повітрям, потрапляє відразу в танк-охолоджувач. 

«У результаті отримуємо якісне молоко, яке варіюється між вищим та екстра ґатунками. Молоко реалізуємо на внутрішньому ринку молокопереробним заводам», — констатує він.

Олександр Буднік зазначає, що сьогодні на ринку молочна сировина дешевшає через зростання надоїв у господарствах населення і надлишки виробництва на молочнотоварних фермах. 

«Так, середньозважена ціна трьох ґатунків молока знизилася на 55 коп. за місяць — до 13,90 грн/кг (без ПДВ). Молокопереробні підприємства купують певні обсяги сировини в господарствах населення, оскільки вона дешевше, ніж на молочнотоварних фермах, і пускають її на виробництво сухого молока й казеїну. Через це падають ціни на молоко в сільгосппідприємствах, особливо на великі партії», — резюмує він.