Ціна на український мед значно впала

15 січня 2024, 12:44 11427

У 2023 році ціна на український типовий експортний мед (соняшник-різнотрав’я) суттєво знизилась порівняно з 2022 роком. Якщо у першому семестрі минулого року орієнтовна ціна складала 2,6 євро/кг, то на кінець року вона була близько 1,85 євро/кг.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив співзасновник бренду «Медові Брати» Дмитро Кушнір.

За його словами, середня річна ціна, за попередніми оцінками, склала 2,2 євро/кг, у 2022 році середня експортна ціна була 2,85 євро.

Дмитро Кушнір, співзасновник бренду «Медові Брати»

Це дуже низька ціна, відповідно, нерентабельна. Проте більшість українських виробників, пасічників не рахують економіку. Це специфіка галузі. Багато речей засновано на відчуттях: ціна «добра» чи «не добра». Відповідно, хтось буде вважати її рентабельною, а хтось — ні.

За його словами, реальна експортна ціна на гуртовий мед, яку можна ставити орієнтиром на сьогодні, — ближче до показника 2022 року. 

«В ній більше інтересу для всіх задіяних ланок, і вона достатньо конкурентна на міжнародному ринку. Але для того, щоб хоча б приблизно тримати цей рівень, потрібні, повторюся, скоординовані, об’єднані зусилля галузі, певна внутрішня і зовнішня політика. Сподіваюся, ми скоро доростемо до цього», — резюмує Дмитро Кушнір.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua