Біогумус дозволяє пришвидшити процес дозрівання плодів

19 листопада 2023, 15:15 1832

«Зелена ферма» поблизу Луцька переробляє органічні відходи на біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка. Біогумус продають як концентроване біодобриво і як субстрат.

Про це AgroPortal.ua під час прямого ефіру в Instagram розповіла власниця вермиферми Юлія Ютовець.


«У нас невеликі обсяги біогумусу, тому у високий сезон формуються черги. Наші клієнти — це домогосподарства та маленькі ферми, які відчули перевагу нашого продукту: за використання біогумусу процес дозрівання плодів йде на 2 тижні швидше. Відповідно фермер, приміром, полуницю може продати раніше за вищу ціну. До нас звертаються також господарства, які займаються зерновими, беруть субстрати для відновлення родючості чорнозему, оскільки за рахунок міндобрив ґрунти окислилися. Біогумус діє 4 роки. Він не пересихає, добре тримає вологу, дає доступ корінню до повітря за рахунок пухкості. У біогумусі не ростуть бур’яни», — розповідає про переваги власниця вермиферми.

Юлія Ютовець зазначає, що якщо черв’яки харчуються лише органічними відходами, то вихід біогумусу мінімальний. Щоб вони давали більше біогумусу, до раціону додають ще кінський гній.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua