За даними ООН, наша потреба в продовольстві зросте на 70% протягом наступних 35 років. SPACE 10 вирішили з'ясувати, як ми можемо виробляти більше продуктів харчування з меншими витратами вже сьогодні.
Отже, меню майбутнього.
1. Штучні фрикадельки
Штучне м'ясо, вироблене і вирощене в лабораторії. Перший штучно вирощений гамбургер з яловичини в лабораторії був представлений в 2013 році і коштував $325. Сьогодні той самий гамбургер коштує всього $10. Штучне м'ясо має існувати в найближчому майбутньому як альтернатива все більш нестійкому тваринництву.
2. Чудова фрикаделька з відходів
За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, третина всіх продуктів харчування псується або викидається. Харчові відходи посідають чільне місце в боротьбі з голодом, за поліпшення продовольчої безпеки в бідних країнах світу і збереження навколишнього середовища. Зниження цих втрат є важливим кроком до забезпечення продовольства для стрімко зростаючого населення світу.
3. Фрикадельки з міської ферми
Міське господарство процвітає. Все більше жителів міст вирощують їжу локально. Місцева їжа стає серйозною альтернативою глобальній продовольчій моделі. Локальна їжа зменшує «продовольчі милі», забезпечує свіжими продуктами, створює нові професії та робочі місця, збільшуються зелені зони і зміцнюється стійкість міст до змін клімату.
4. Порошкова фрикаделька
Тренд сухого харчування набирає обертів. На зміну звичайним стравам прийшли рідкі і порошкові форми з усіма елементами здорового харчування: білки, вуглеводи, ненасичені жири, вітаміни і мінерали. Багаті на поживні речовини порошкові продукти сьогодні стали відкриттям для лікування гострого недоїдання в країнах, що розвиваються.
5. Фрикадельки «зелені водорості»
Водорості є найпростішими рослинними організмами в природі і відмінним альтернативним джерелом вітамінів, білків і мінералів. Зелені водорості мають безмежний потенціал в якості джерела їжі в масштабних розмірах. Їх можна вирощувати в будь-якому місці, найчастіше в вертикальних бродильних баках — без використання великої кількості грунту або води.
6. 3D-фрикаделька
Практика 3D-друку їжі, крім збереження навколишнього середовища, зробить революцію у виробництві продуктів харчування. Також 3D-друк їжі відкриє двері для створення моделей індивідуального харчування.
7. Божевільна фрикаделька
Зерно, боби і горіхи продовжують приносити велику користь у справі забезпечення людей протеїном і мікронутрієнтами. У найближчому майбутньому все більше місцевих фермерів будуть розводити нові сорти злаків, в яких гармонійно поєднуватимуться класичні види насіння і сучасні технології.
8. Хрумка фрикаделька з комах
Поїдання комах є звичайною справою для культур багатьох народів. Більше 1000 різних видів комах вживають в їжу в 80% країн світу. Комахи, як правило, містять більше білка і менше жиру, ніж традиційні види м'яса, і мають приблизно в 20 разів більш високу ефективність перетравлювання їжі, що робить їх життєздатним доповненням до нашого повсякденного меню.
AgroPortal.ua за матеріалами Rodovid.me