Харків’янка виготовляє крафтову бурякову пастилу та бананові козинаки

17 березня 2024, 06:00 1037

У місті Лозова на Харківщині Алла Воробйова розвиває свою крафтову майстерню корисних солодощів. Крім пастили, в асортименті фруктові фріпси, натуральний шоколад, чайні кульки та м’ясні джерки.

Бренд Eco Fryctu існує вже 3 роки. Почалося все з бажання замінити у своєму раціоні магазинні солодощі на корисні.

«До війни у мене була основна робота, тому доводилося поєднувати дві сфери. З лютого 2022 року я втратила роботу і поставила виробництво на паузу — була абсолютна невизначеність. Та згодом зрозуміла, що потрібно продовжувати розвиватися і заробляти на життя», — розповідає майстриня у прямому ефірі в Instagram.


Було випробувано і зіпсовано багато продуктів, поки не Алла віднайшла свою авторську технологію виробництва. Особливо пишається банановими козинаками, які раніше ні в кого з колег не бачила.

Алла Воробйова

«Багато хто з дівчат, зокрема і я, виготовляє яблучні козинаки: на яблука наноситься мед і посипається насінням чи горішками. Я ж вирішила спробувати зробити бананові. Їх плюс у тому, що не потрібно додавати мед. У банана така структура, що до нього все й так прилипає», — зазначає харків’янка.

Серед пастили великою популярністю користується саме йогуртова. «Пастила — це доволі молодий продукт на ринку, але все більше людей починає її споживати. До того ж зараз у багатьох дітей є алергічні реакції на магазинні солодощі. Або ж діти не їдять моркву, яка багата на вітаміни. Пастила — чудова альтернатива», — говорить Алла Воробйова.

В асортименті Eco Fryctu близько 50 видів пастили. Зараз майстриня експериментує з овочами, дуже цікава пастила виходить з буряку. Вона зазначає, що люди навіть не здогадуються, що в складі продукту є цей овоч. Головне — знайти солодкий коренеплід і вдало його поєднати з яблуками. Ідеальними сортами яблук є Гала, Голден і Голден Делішес (яблуко-груша).

Підприємиця підмічає, що українці активно купують подарункові бокси. Тому до пастили й фріпсів ще може запропонувати шоколад ручної роботи та чайні кульки.

Продукти майстриня купує на ринку або ж у супермаркетах. «Оскільки я планую масштабуватися, то хочу знайти собі постачальника. Закупівлі забирають багато часу і сил, а так великими партіями мені будуть все привозити», — зазначає вона.

Зараз виробництво Eco Fryctu наближене більше до домашніх умов. У планах Алли — знайти цех, який відповідатиме усім стандартам.

«Ще на початку своєї крафтової діяльності я виграла грант від одного фонду і змогла закупити багато техніки, зокрема дегідратор та блендер. Зараз у пошуку інших грантових можливостей», — говорить пастильє.

Найбільше продажів Алла Воробйова має восени та взимку перед святами. Цілорічно пастилу можна купити в шести місцевих кав’ярнях та через Instagram. Літо — час на заготівлю.

«Часто бувають оптові замовлення — нещодавно зробила більш ніж 300 коробочок по 50 грамів. Зараз у мене не так багато дегідраторів, щоб я могла збільшити свої обсяги, але працюю над цим», — зізнається вона.

Ніша корисних солодощів може принести непоганий дохід — більше $1000 на місяць. Головне — створювати якісний продукт.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua