Виноробством почав займатися з дитинства. Я сам родом із Молдови, тож можу сказати, що виріс у виноробному краї. У 2013 році придбав землю та почав займатися виноградом і вином. Маю 14 га й наразі розширюватися не планую.
Цього сезону на винограднику сімейної виноробні «Ольвія Нуво» зібрали дещо гірший урожай, ніж минулого року. Та попри це планують виготовити новий вид вина «Ркацителі», починають відновлювати екскурсії та дегустації.
Про це AgroPortal.ua розповів власник сімейної виноробні на Миколаївщині Павло Магаляс.
Виноробством почав займатися з дитинства. Я сам родом із Молдови, тож можу сказати, що виріс у виноробному краї. У 2013 році придбав землю та почав займатися виноградом і вином. Маю 14 га й наразі розширюватися не планую.
На винограднику «Ольвія Нуво» переважають сорти Йоханітер, Одеський чорний, Мускат цитронний, Бастардо та Ркацителі. З самого початку було багато столових сортів, та зараз додають ще більше винних.
«Ми співпрацюємо з крафтовими крамницями у різних містах України. Наші вина всі сухі, можна придбати в Instagram. Серед білих вин можна виділити «Йоханітер», «Мускат. Цитрон», «Мальвазія». Червоне — «Аліберне» і рожеве — «Розе». І цього сезону буде новинка — «Ркацителі», — розповідає Павло Магаляс.
За його словами, у регіоні є всі перспективи для розвитку виноробства, але виготовляти вино непросто, потрібно мати знання, бажання та фінансові вкладення. Крім того, погодні умови відіграють дуже важливу роль. Заморозки, дощі, град — все може бути, тож за виноградником слід уважно доглядати.
«Великих проблем немає. Для розвитку галузі потрібні дерегуляція та популяризація бренду «українське вино» не лише підприємцями, а й чиновниками. Зараз дуже відчувається, як українці підтримують наше виробництво, потроху починають розбиратися та цікавитися, що таке крафтові українські вина та з чим їх куштують», — продовжує власник виноробні.
Тим, хто лише планує зайнятись цією справою, Павло Магаляс радить спершу визначитись, що в результаті вони хочуть отримати.
«Свого часу в мене були заощадження, які я вирішив вкласти у виноградник. Я був третім, хто зареєстрував торгову марку крафтового виробництва, а все нове трохи важко йде, його необхідно розвивати. Тож коштів потрібно дуже багато», — ділиться винороб власним досвідом.
На даний момент Павло Магаляс — військовий, тож справу вдома продовжують син та дружина. Він намагається дистанційно координувати процес, хоча інколи це не дуже виходить. Свої відпустки старається підлаштовувати під винний календар, щоб встигнути попрацювати вдома.
«Виноробню «Ольвія Нуво» тривалий час обстрілювали. Уламки російських ракет і гільзи, розкидані по полях, заважали працювати, збирати виноград. Але таке сьогодення, людина до всього пристосовується. Раніше, до війни, у нас був добре розвинений туризм — відвідувачі завжди приїжджали, ми проводили свято молодого вина. В нинішніх реаліях пропонуємо гостям вино та історію сьогодення», — підсумовує Павло Магаляс.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua