Також знаходиться на 2-й позиції в світі зі споживання на душу населення даного продукту, поступаючись лише Білорусі. Українці з'їдають 139 кг картоплі на рік на 1 людину, при цьому середньосвітовий показник становить 33 кг/рік/люд. Ці дані дозволяють усвідомити, наскільки важливою для українців є картопля.
Як зазначають в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», у 2020 році валовий збір картоплі збільшився на 2,9% — до 20,9 млн т — у порівнянні з 2019 роком. При цьому посівна площа під картоплею також збільшилася на 1,3% — до 1325 тис. га, що вказує на зростання врожайності в порівнянні з попереднім роком.
Аналітики також відмічають, що протягом останніх п’яти років обсяги виробництва картоплі знаходяться на рівні 20-22 тис. т. Однак лише 2% вказаного обсягу було вирощено промисловими підприємствами. Решта — результат роботи домогосподарств, які вирощують картоплю для задоволення власних потреб, годівлі худоби та часткової подальшої реалізації.
Експортні відвантаження картоплі мінімальні, в той же час спостерігаємо зростання імпортних поставок.
У 2020 році до України було імпортовано 301,7 тис. т картоплі, що на 20% більше аналогічного показника минулого року. Основними постачальниками були Білорусь (44% імпорту в грошовому еквіваленті), Нідерланди (20%) та Російська Федерація (12%). Однією з причин зростання імпортних поставок є низька якість вирощеної української продукції через малу частку промислового виробництва в загальній структурі.
Уже 11 років Посольство Королівства Нідерландів в Україні ініціює проведення Нідерландсько-українського форуму з професійного картоплярства. Запрошуємо приєднатися цього року до важливого обговорення.
· Коли: 24 лютого 2021 року, 11:00-14:00.
· Формат: онлайн-захід.
· Мова: англійська, російська, українська.
Участь у заході безкоштовна. Попередня реєстрація обов'язкова.
Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/mYas7uJ1NrhnteuS8