Прибуток з кореня: фокус на стратегічних культурах, але експерименти тривають

08 травня 2022, 07:00 1664

Уже кілька років на Київщині фермер вирощує імбир, але війна внесла свої корективи: довелося збільшити посівні площі під житом та пшеницею, а також розширити насадження чуфи. Якщо в господарстві встигнуть справитися зі стратегічно важливими нині культурами, традиційно висадять й імбир. Завдяки прохолодній весні час для цього ще є.

Про експерименти з вирощуванням імбиру AgroPortal.ua розповів співзасновник екогосподи «Оселя Благості» Юрій Осадчий.

Каже, що з посадковим матеріалом особливих проблем не має, імбиру вдосталь і на базарах, і в магазинах. Головне — уважно до нього придивлятись.

«Є різний імбир, але я тільки на базарах його купую. Потрібно уважно придивлятись, шукати ті корінчики, на яких видно брунечки. Як у картоплі є вічка, з яких ростимуть пагінці, так само є вони у імбиру», — ділиться досвідом Юрій Осадчий.

Імбир фермер вирощує не для продажу, і великих урожаїв поки що зібрати не вдається

«З корінця завдовжки 7-8 см можна виростити близько кілограма корінців імбиру. Це кілька бульбочок завбільшки з кулак. Так, вони не такі величезні, як у магазині, але свої», — зазначає Юрій Осадчий.  

Імбир — рослина південна, вегетаційний період у неї більший, ніж дозволяють кліматичні умови України. Відтак вирощувати його починають значно раніше — наприкінці зими. Відібрані корінці треба для початку проростити.

«Частину корінця імбиру (до 10 см) потрібно занурити у воду кімнатної температури тією частиною, де є зріз. У воді він має простояти приблизно місяць. Через певний час почнуть рости корінці й пагони», — ділиться досвідом фермер. 

Приблизно через місяць корінці імбиру проростуть, і настане час їх пересаджувати до невеличких, але глибоченьких горщиків або торф’яних стаканчиків із ґрунтом. Потім імбир потрібно поставити в тепле місце і постійно підтримувати вологу. Важливо, щоб постійним було і тепло — щонайменше +18°С. Додаткового цілодобового освітлення для рослини не потрібно, достатньо сонячного світла.

Після того як морози минуть, паростки імбиру висаджують у відкритий ґрунт. Відбувається це приблизно у першій декаді травня. Далі, за словами фермера з Київщини, особливої мороки з імбиром на грядці немає.

Збирають імбир у першій декаді листопада, до морозів.

Розмір українського імбиру поступається експортним позиціям, однак за смаком особливої різниці не відчувається

Фермер збирається експериментувати далі — хоче спробувати вирощувати імбир як багаторічну рослину. Для цього частину корінців доведеться залишити зимувати в землі. Навесні грядку з імбиром відкриють, і він ростиме далі. За такої технології корінці багаторічного імбиру будуть більшими, але не на другий рік, а вже тільки на третій. Оскільки імбир на наступний рік після зимівлі через холод, скоріш за все, перехворіє. 

Займатися винятково вирощуванням імбиру Юрій Осадчий не збирається. Поки ще це тільки експеримент, і він у самому розпалі. Однак його наполеглива робота може стати початком нової аграрної сторінки для українських фермерів — епохи імбиру з України.  


Людмила Калита, AgroPortal.ua