Про це йдеться у прогнозі Організації економічного співробітництва та розвитку і Світової продовольчої організації, передає асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».
Очікується, що м'ясо птиці буде основним драйвером зростання загального виробництва м'яса у світі. Прогнозується, що його виробництво зросте на 16% (або 20 млн т), що становить близько половини від загального прогнозу щодо зростання виробництва м'яса.
«Значне нарощення відбудеться в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці, що складе 60% від світового приросту м'яса птиці. Таке зростання пояснюється низкою факторів: низькі витрати на виробництво, короткий виробничий цикл, високий коефіцієнт конверсії кормів та зростання попиту в більшості регіонів», — пояснюють експерти.
В Україні за прогнозований період виробництво м'яса птиці зросте на 20% — до 1,5 млн т. У 2019 році цей показник складав 1,4 млн т, що на 9% більше, ніж роком раніше. За останні п'ять років середньорічний темп приросту становив 5%.
Експорт м'яса птиці за наступні 10 років, як очікується, збільшиться на 13% і становитиме близько 495 тис. т. Але враховуючи те, що за останні 5 років експорт м'яса птиці зріс в 2,5 рази — з 163 тис. т в 2015 році до 416 тис. т в 2019 році, цілком вірогідно, що в 2029 році він подолає позначку в 500 тис. т.
«Зважаючи на вищезазначене, можна очікувати, що експорт м'яса птиці у 2029 році у вартісному вираженні становитиме близько $1 млрд. Минулого року цей показник склав $578,6 млн (на 14% більше, ніж у 2018 році).
Що стосується географії експорту, то основними споживачами української курятини були Нідерланди (14% в загальній структурі експорту м'яса птиці з України), Саудівська Аравія (12%), Словаччина (10%).
Але, скоріше за все, в наступні 10 років структура українського експорту буде дещо змінюватися в бік країн, де наразі спостерігається зростання населення та збільшення доходів (зокрема країни Азії та Африки). На сьогодні Україна займає 5-те місце в світі серед експортерів м'яса птиці», — розповідає аналітик УКАБ Андрій Мартиненко.